Нове відео

Дві регіональні породи кіз

Домашня коза, домашній козел або цап (Capra aegagrus hircus, раніше Capra hircus) — одомашнений підвид (за старішими класифікаціями двид) козлів (Capra), що походить із Східної Європи. Коза входить до складу родини бичачих і близько пов'язана із вівцею. Домашня коза — один з найстаріших одомашнених видів.


В Карпатах виведено дві регіональні породи

Чеська коза
(два різновиди - біла та гніда)
Ця найчисельніша група кіз в Чехії – Білі Карпати. створена шляхом схрещування місцевих кіз з альпійською зааненською породою. Напрямок продуктивності - молочний. Всього нараховують близько 600 тис. тварин, головним чином, у приватному секторі. Масть біла, рідше коричнева. Обидві статі комола. Вовна коротка, груба, вуха короткі, вертикально поставлені, профіль голови прямий. У районі Білих Карпат (Південна Моравія) при тривалості лактації 293 дні отримано в середньому від кози 970 кг молока жирністю 3,5% або 34,3 кг молочного жиру.

Біла Банатська
Нова порода кіз Румунії – Трансільванські Альпи (Східні Карпати) отримана в результаті схрещування білих місцевих кіз з зааненськими козлами і Банатськими-карпатськими гібридами. Напрямок продуктивності молочний. Розводять цю породу на заході країни. Кози коротковухі, з невеликими шаблеподібними рогами, вовна коротка, вуха вертикально поставлені, профіль голови прямий, тулуб середньої довжини, волосяний покрив нещільний. Висота в холці у кіз в середньому становить 68,6 см, жива маса 41 кг. Удій за 6-7 місяців лактації від 100 до 700 кг молока. Вихід козенят на матку 1,99.


Додати коментар

Увага! Наші коментарі модеруються. КОЛИБА вже багато років місце толерантності і ввічливості, тому ми залишаємо за собою право видаляти грубощі, неконструктивну критику і коментарі, що розпалюють міжнаціональну ворожнечу. Дякуємо.

Захисний код
Оновити

Нові оголошення

Нове у КОЛИБІ

Слово дня

Керечун

КЕРЕЧУН - рідзвяний хліб

КНа сьвятий вечір пекуть „керечу́н“, т. є. великий, житний або тенґеричний хлїб, на котрого верх сиплять мало жита, вівса, тенґерицї, пасулї і т. д. А се насїня ізріжуть, сховають і часом худобі дають щоби тучна була і плодила ся. Керечун так їдять, щоби до нового року держав. Тїстом зпід керечуна правлять хрести на дверях стайнї, щоби нечистий дух не годен шкодити худобі. Сперед вечери до Різдва нагодують худобу і дріблю добре, бо вірують, що тяжкий гріх має той, кого худоба і дрібля на сьвятий вечір /11/ голодна. Юрій Жаткович ЗАМІТКИ ЕТНОҐРАФІЧНІ З УГОРСЬКОЇ РУСИ