Княжна Анастасія Ярославна

Княжна Анастасія Ярославна

Анастасія - дочка київського князя Ярослава Мудрого, дружина угорського короля Андраша І.

На думку деяких учених, сприяла в ХІ столітті заснуванню найпершого монастиря на Чернечiй горi в Мукачеві. Ченці прибули в наш край супроводжуючи її.  Пізніше найдавніші монастирські споруди зруйнували татари, але неподалік у лісі збереглися печери на зразок київських.

Біографічна довідка:

Анастасія - імовірно старша дочка Ярослава Мудрого і Інгегерди Шведської, сестра Анни Ярославни, королеви Франції, і Єлизавети Ярославни, норвезької королеви. Королева Угорщини 1046 - 1061 років.

Княжна Анастасія Ярославна

Ім'я Анастасія не фігурує ні в російських літописах, ні в угорських хроніках, де вона згадується просто як «дочка князя Русі». Воно згадане лише в «Польській історії» Яна Длугоша (XV століття), тому  ім'я це можна вважати умовним. Близько 1038 року вона вийшла заміж за угорського герцога Андраша, який, рятуючись від переслідувань з боку Іштвана I, втік до Києва. У 1046 Андрій разом з Анастасією повернувся до Угорщини, і, захопивши престол, став королем. У 1060 році Бела підняв повстання проти Андраша, завдав братові поразки і 6 грудня того ж року став угорським королем. Анастасія з дітьми була вимушена втікати до Баварії.

Вона стала шукати допомоги німецького короля Генріха IV, дочка якого була заручена з її сином Шоломоном. Після смерті Бели в 1063 році німецькі загони вторглися до Угорщини. Новим королем був виголошений Шоломон. У вдячність за допомогу, надану їй свого часу, Анастасія подарувала баварському герцогові Оттону Нортхаймському «меч Аттіли» - угорську королівську реліквію - що за переказами належав предводителеві гунів.