Нове відео

Із архіву

Баники (рулети) з маком на дріжджах

Баники (рулети) з маком на дріжджах - 3.8 із 5 за результатами 12 оцінок
(12 - оцінок)

Рулети з маком на дріжджах

Баники - це традиційна закарпатська випічка, рулети з дріжджового тіста з різними начинками: маковою, яблучною, сирною чи горіховою

Баники (рулети) з маком на дріжджах: крок за кроком

  • 7 склянок борошна (в залежності від склянки десь 1 кг борошна)
  • 2 склянки молока (в залежності від склянки - +-0,5 л)
  • 6 ст ложок цукру
  • Дрібка солі
  • 2 яйця
  • 50 г розтопленого маргарину
  • пів малого пакунка дріжджів (свіжих Львівських, це буде десь грам 25-30)
  • 2-3 столові ложки сухого червоного вина


1. Готуємо опару. У великій кружці або мисці змішуємо разом дріжджі, тепле (не гаряче!) молоко (половину кількості), 1 столову ложку цукру і 2 столові ложки борошна. Кладемо кружку в тепле місце хвилин на 20, хай забродить.

2. Просіюємо борошно, щоб набралося кисню.

3. Збиваємо яйця із залишками молока (теж теплого, але не гарячого), цукром, сіллю і розтопленим маргарином.

4. Коли опара забродила і на ній з'явилися бульбашки, виливаємо її разом з яєчною сумішшю у велику миску з половиною борошна.

Сюди ж додаємо вино, і потроху додаючи залишки борошна замішуємо тісто - м'яке і не туге. Воно буде липким, але при цьому має бути однорідним і досить пружним.

5. Починаємо вимішувати. Не шкодуємо рук і часу, місимо (+- хвилин 30), доки тісто не почне відлипати від рук. Що краще вимішане тісто, то кращим воно буде, коли випечеться. Провірити його на готовність можна чистим сухим ножем: якщо шмат тіста розрізається і не залишає на ножі слідів - значить воно готове і замішане добре.

6. Присипаємо його борошном, акуртно відділюючи від стінок миски, формуємо кулю. Накриваємо чистим рушником і поміщаємо в тепле місце, хай сходить. На це знадобиться від 1 до 2 годин. Тісто має збільшитися вдвічі.

7. Тим часом готуємо макову начинку.
Заливаємо мак окропом, проварюємо хвилин 5 і залишаємо під кришкою на 30 хвилин, щоб набубнявів.
Потім розтираємо його разом з цукром (чи медом) у ступці або пропускаємо через макомолку (м'ясорубку з дрібним ножем). Заливаємо молоком так, щоб молоко покрило мак десь на палець і варимо начинку до загустіння. Даємо їй вистигнути.

8. Коли тісто зійшло, вивертаємо його на дошку присипану борошном, і поводимося з ним дуже делікатно. Формуємо з нього продовгуватий валик, котрий ділимо на 4-5 однакових частин.

9. Кожну розкачуємо на прямокутник товщиною в 1 палець і шириною, як деко, в якому ми наші баники запікатимемо. Я розкачую тонші листи (в півсантиметра) за сімейними потребами. Мій чоловік любить, щоб тіста було мало - а начинки багато. Але в такому виді їх складніше нарізати і вони мокріші всередині. Якби робила тільки собі - розкачувала б як і має бути, товщиною в палець.

10. Змащуємо лист начинкою, закручуємо баник в рулет, защіпаємо боки і викладаємо в змащене олією деко.

11. Коли всі баники готові, змащуємо їх зверху жовтком або олією, хто як любить. У першому випадку баники будуть блистіти, в іншому - ні. Залишаємо на 20 хвилин, щоб наросли.

12. Печемо при температурі 180 градусів (конвекція) 1 годину. Готовність перевіряємо зубочисткою. Якщо на ній нема слідів тіста а зверху баники вже коричневі - можна вибирати. Нарізати - коли вистигнуть.

Готувала . Фото Ігор Деяк

 


Додати коментар

Увага! Наші коментарі модеруються. КОЛИБА - вже багато років місце толерантності і ввічливості, тому ми залишаємо за собою право видаляти грубощі, неконструктивну критику і коментарі, що розпалюють міжнаціональну ворожнечу. Дякуємо.

Захисний код
Оновити

Нові оголошення

default
12.09.2014 20:09

Нове у КОЛИБІ

Слово дня

Ґута

ҐУТА - апоплектичний удар, інсульт. Використовується головним чином у закарпатських лайках: ҐУТА БИ ТЯ ПОБИЛА, ҐУТА БИ ТЯ ВЗЯЛА

ҐОбы ня Дявiл, вбы ня гута вбила,
Обы ня на шириглях понесли,
Обы ня босорканя нащивила,
Обы ня на тирнинi роспняли,
Туй тко ни годен красти,
Валовшен лем пропасти!

- СПIВАНКА ЗА БОЖБУ Іван Петровцій

Але НО ТА НАЙ ГО БЕРЕ ҐУТА означає інше - щось на зразок "чорт з ним!"