Крем-суп із зеленого горошку з м'ятою
Зелені супи - моя пристрасть, абсолютно, до речі, не зрозуміла моїм домочадцям, але менше з тим. Цей суп я запозичила з прованського блогу Белоніки, він геть не закарпатський, оскільки у нас м'яту хоч і люблять, але все більше у чай та консервації і зроду не клали її в супи. Тим не менше, я цим рецептом поділюся, оскільки він яскравий, дуже весняний, повний вітамінами і має трохи екзотичний прованський смак - м'ятний горошок. Якщо не класти в нього сметану (а він добрий і без неї) - це вийде пісна вегетаріанська страва з такою малою кількістю калорій, що я навіть не буду рахувати. Варто напевно зазначити, що моїм удома цей суп не сподобався, казали "Ні, якось це неправильно, класти м'яту в суп, ліпше би чаю". Але я від нього у чистому захваті.
Крем-суп з зеленого горошку з м'ятою: крок за кроком
Нам знадобиться
- 500 г зеленого замороженого (або свіжого) горошку
- Пучок свіжої (або замороженої) м'яти
- 5 столових ложко оливкової олії
- Сіль, чорний перець за смаком
- Сметана для заправки
- Кілька стебел свіжого базиліку
1. В невелику кількість киплячої води (не більше літра) вкидаємо листя м'яти, хай покипить 3-4 хвилини.
2. Додаємо горошок і відварюємо його до м'якості, але не до втрати кольору. Цей займе хвилин 5-10 активного булькання. Стоїмо над ним і куштуємо, як пом'як - одразу вимкнули.
3. Зцідили відвар в окремий посуд (він нам знадобиться), і горошок разом з олією протерли крізь сито або добре збили в блендері.
4. Додали сіль, перець, відвар - і збили ще раз.
5. Наливаємо в тарілки, збризкуємо оливковою олією, додаємо сметану і кілька листків свіжого базиліку. Ням.
Готувала Наталка Хурделиця. Фото Ігор Деяк