Салат з кальмарами і пекінською капустою
Поєднання смаків кальмара і майонезу - досить класичне для багатьох кухонь. От тільки французькі рецепти на відміну від пострадянських починаються не із "заправимо купленим майонезом" а "приготуємо майонез власноруч", що піднімає будь-який рецепт одразу на інший рівень якості. Все ж таки домашній соус із яєчних жовтків, гірчиці і олії - це не зовсім те, що куплений в гастрономі торчин-чумак. Але менше з тим, кальмари з майонезом (купованим чи домашнім) - це дуже смачно.
Салат з кальмарами і пекінською капустою: рецепт
Нам знадобиться:
- 250 г кальмарів
- половинка пекінської капусти (невеликої)
- пів цибулини
- пучок зелені (5 стебел петрушки, 5 стебел кропу, 2 молоді цибульки з пір'ям)
- банка кукурудзи
- склянка майонезу
- сіль, чорний перець за смаком
1. Кальмари розморожуємо, миємо і чистимо під відварювання. Для цього однією рукою притискаємо тушку до дошки, а іншою рукою акккуратно знімаємо з кальмара шкірку. Відрізаємо "крила", з них теж видаляємо шкірку. Вибираємо з кальмара прозорі тонкі хітинові хрящики.
2. Відварюємо кальмари наступним способом: доводимо воду до кипіння -(1 - 1,5 л), додаємо до неї сіль, чорний перець горошком і 1 лавровий лист. Опускаємо в неї кальмара, закриваємо кришкою і одразу (!) вимикаємо вогонь. Чекаємо 10 хвилин - кальмар готовий. Вода, поступово вистигає і не дає кальмару переварится і стати схожим на гуму. Кальмари - це практично 100 % білку, тому й готуються вони за хвилини.
3. Нарізаємо кальмар кільцями.
4. Пекінську капусту розрізаємо навпіл вздовж. Половинку відкладаємо, а ту, що залишилася, ріжемо ще раз навпіл а потім шаткуємо на крупну стружку. Висипаємо в салатник. туди ж - кукурудзу.
5. Дрібно січемо зелень, і півцибулини на тоненькі півкільця - додаємо до салату. Туди ж кальмари. Перемішуємо все, заправляємо майонезом. Додаємо сіль, якщо треба, і чорний перець.
Готувала Наталка Хурделиця. Фото Ігор Деяк