Кава

Як народжується кава і як потрапляє в наші філіжанки

Є речі, які вартують того, щоб їм зберігали вірність.
Наприклад, кава...
Дж. Голсуорсі

Шлях кавових зерен до нашого столу починається здалеку. У тропічних районах Африки, Америки і Азії ростуть вічнозелені дерева і кущі сімейства маренових. Це сімейство об'єднує до 5 тисяч видів, 50 з них – кавові дерева, плоди яких дозволяють нам насолоджуватися смачним і ароматним напоєм. Трохи статистики: на нашій планеті нараховується понад 6 млрд. кавових дерев, а займана ними площа складає 4,5 млн. га. Вдумайтеся в ці цифри і оцініть гігантську працю мільйонів людей, що забезпечують нам можливість випити чашку кави.

Найрізноманітніші способи заварювання кави

Як це роблять?
Домовимося відразу: каву не варять, а заварюють. Недаремно французька приказка свідчить: кипіння вбиває каву. Запам'ятаємо це, оскільки в нашій розповіді зустрічатимуться слова і вирази, які суперечитимуть цьому принципу. Адже ми говоримо: "зварити каву", "кавоварка" і т.д. Та справа тут, звичайно, не в словах.
Отже, каву заварюють. Все зводиться до того, що кавовий порошок більш менш тривалий час взаємодіє з гарячою водою. Відбувається витягання (екстрагування) смакових і ароматичних речовин з кавового порошку. Вода поступово насичується і перетворюється на кавовий напій. Наша мета – забезпечити найбільш сприятливі умови для екстрагування.

Стандарти кави еспрессо

У Італії - країні, де таємниці складання кавових сумішей і традиції приготування кави передаються з покоління в покоління і дбайливо зберігаються - створений Національний інститут італійського еспрессо. Ця організація ставить собі за мету вироблення стандартів справжнього еспрессо, здійснення жорсткого контролю за продукцією італійських виробників кави для уникнення деградації еталону «еспрессо».

Як обсмажити каву в домашніх умовах

Для домашніх потреб створені мініатюрні настільні прилади для обсмажування. Вони дуже зручні, але дуже дорогі і тому мало поширені. Тому багато хто й до нині обсмажує каву на чавунній сковороді вдома на вогні своєї газової кухонної плити

Класифікація кави

На міжнародному кавовому ринку застосовується особлива класифікація всіх сортів кави, яка розділяє їх на три великі категорії. Головним критерієм включення тієї або іншої кави в певну групу служить якість зерен.