Кава: букви У та Ф
Терміни, що яким-небудь чином стосуються вирощування, обсмажування, реалізації, готування кави та її дегустації, а також сорти кави на букву "У та Ф"
- УГАНДА
Кава - найважливіша експортна культура Уганди, котра дає щорічно від 50 до 90% інвалютних надходжень. В основному тут вирощуються сорти робусти, яка займає понад 80% всієї площі кавових плантацій. Уганда - один з головних її виробників у світі. Кращу каву арабіку збирають на північному сході уздовж кенійського кордону - в районі гір Елгон і Бугізу (Bugisu) і на заході - в районі гори Рувензорі (Ruwensori). Це типово африканська кава з винними тонами в ароматі. Нагадує кенійську каву на смак, але легша за неї по насиченості.
- УЄУЄТЕНАНГО
Huehuetenango - один з кращих сортів кави Гватемали.
- ФІЛІППІНИ
Кава була завезена в цю країну на початку XVIII століття, а до кінця XIX сторіччя країна вже займала четверте місце в світі за її експортом. Але пізніше хвороба кавових дерев привела до того, що незабаром на Філіппінських островах їх майже не залишилося. Сьогодні тут вирощують арабіку, ліберіку, робусту і эксцельза-каву. Арабіка, що збирається на високогірних плантаціях, має прекрасні характеристики. Філіппіни нагадують в кавовому бізнесі сплячого гіганта: у країни величезний нереалізований потенціал у виробництві кави, і їй передбачають велике майбутнє в цій справі.
- ФЕРМЕНТАЦІЯ
Fermentation - важливе, але заплутане кавове визначення, що має кілька значень: 1) Як позитивний елемент вологої обробки кавових плодів, ферментація позначає етап, при якому м'якоть відділяється ензімами від зерна в оболонці під час вимочування в резервуарах. Якщо в резервуар заливається вода, процес називається вологою ферментацією, якщо вода не заливається - сухою ферментацією. 2) У каппінгу, при дегустації кави, термін «ферментація» використовується для визначення ряду відносних дефектів, що виникають в процесі ферментації цукрів у кавових плодах. В даному випадку ферментність у кавовому напої може коливатися від солодкого, компостного, фруктового - до гнилого грубого, цвілого або лікарського присмаку.
- ФРАНЦУЗЬКЕ ОБСМАЖУВАННЯ
Глибоке обсмажування, іспанське обсмажування (French Roast, Heavy Roast, Spanish Roast) - кава, обсмажена значно темніше за американське обсмажування. Може розрізнятися за кольором від темно коричневого (дивися обсмажування Еспрессо) до майже чорного (дивися Темне Французьке обсмажування), і за смаковим букетом - від багатого гірко - солодкого до горілого, перепаленого.
- ФРЕНЧ-ПРЕС
Кавоварка плунжерного типу (French Press, Plunger Pot) - метод заварювання, при якому кавова гуща в колбі для заварювання уручну віджимається і відділяється від готового напою.
- ФРУКТОВИЙ ПРИСМАК
ним часто відрізняються хороші сорти арабіки; імітує смак багатьох фруктів і ягід; завжди супроводжується дещо підвищеною кислотністю. Підвищує якість кави, але іноді з'являється у зерен, що пройшли дуже тривалу ферментацію плодів.
Інші матеріали цієї теми:
Трансцендентний феномен закарпатської кави або Вчимося дегустувати
Найрізноманітніші способи заварювання кави
Рекомендації щодо вживання того чи іншого сорту кави
Різний помол для різного способу варіння кави
Як народжується кава і як потрапляє в наші філіжанки