Кава: букви У та Ф

Терміни, що яким-небудь чином стосуються вирощування, обсмажування, реалізації, готування кави та її дегустації, а також сорти кави на букву "У та Ф"

  • УГАНДА
    Кава - найважливіша експортна культура Уганди, котра дає щорічно від 50 до 90% інвалютних надходжень. В основному тут вирощуються сорти робусти, яка займає понад 80% всієї площі кавових плантацій. Уганда - один з головних її виробників у світі. Кращу каву арабіку збирають на північному сході уздовж кенійського кордону - в районі гір Елгон і Бугізу (Bugisu) і на заході - в районі гори Рувензорі (Ruwensori). Це типово африканська кава з винними тонами в ароматі. Нагадує кенійську каву на смак, але легша за неї по насиченості.

  • УЄУЄТЕНАНГО
    Huehuetenango - один з кращих сортів кави Гватемали.

  • ФІЛІППІНИ
    Кава була завезена в цю країну на початку XVIII століття, а до кінця XIX сторіччя країна вже займала четверте місце в світі за її експортом. Але пізніше хвороба кавових дерев привела до того, що незабаром на Філіппінських островах їх майже не залишилося. Сьогодні тут вирощують арабіку, ліберіку, робусту і эксцельза-каву. Арабіка, що збирається на високогірних плантаціях, має прекрасні характеристики. Філіппіни нагадують в кавовому бізнесі сплячого гіганта: у країни величезний нереалізований потенціал у виробництві кави, і їй передбачають велике майбутнє в цій справі.

  • ФЕРМЕНТАЦІЯ
    Fermentation - важливе, але заплутане кавове визначення, що має кілька значень: 1) Як позитивний елемент вологої обробки кавових плодів, ферментація позначає етап, при якому м'якоть відділяється ензімами від зерна в оболонці під час вимочування в резервуарах. Якщо в резервуар заливається вода, процес називається вологою ферментацією, якщо вода не заливається - сухою ферментацією. 2) У каппінгу, при дегустації кави, термін «ферментація» використовується для визначення ряду відносних дефектів, що виникають в процесі ферментації цукрів у кавових плодах. В даному випадку ферментність у кавовому напої може коливатися від солодкого, компостного, фруктового - до гнилого грубого, цвілого або лікарського присмаку.

  • ФРАНЦУЗЬКЕ ОБСМАЖУВАННЯ
    Глибоке обсмажування, іспанське обсмажування (French Roast, Heavy Roast, Spanish Roast) - кава, обсмажена значно темніше за американське обсмажування. Може розрізнятися за кольором від темно коричневого (дивися обсмажування Еспрессо) до майже чорного (дивися Темне Французьке обсмажування), і за смаковим букетом - від багатого гірко - солодкого до горілого, перепаленого.

  • ФРЕНЧ-ПРЕС
    Кавоварка плунжерного типу (French Press, Plunger Pot) - метод заварювання, при якому кавова гуща в колбі для заварювання уручну віджимається і відділяється від готового напою.

  • ФРУКТОВИЙ ПРИСМАК
    ним часто відрізняються хороші сорти арабіки; імітує смак багатьох фруктів і ягід; завжди супроводжується дещо підвищеною кислотністю. Підвищує якість кави, але іноді з'являється у зерен, що пройшли дуже тривалу ферментацію плодів.

  • Інші матеріали цієї теми: 

     Трансцендентний феномен закарпатської кави або Вчимося дегустувати

     Найрізноманітніші способи заварювання кави

     Рекомендації щодо вживання того чи іншого сорту кави

     Різний помол для різного способу варіння кави

     Класифікація кави

     Стандарти кави еспрессо

     Як народжується кава і як потрапляє в наші філіжанки