Кава: буква Т

Терміни, що яким-небудь чином стосуються вирощування, обсмажування, реалізації, готування кави та її дегустації, а також сорти кави на букву "І"

  • ТІЛО
    Body - відчуття щільності, багатства або тонкості смаку, насиченості дегустованого напою. Тіло, також як і букет, кислотність і аромат, є одним з найважливіших критеріїв оцінки, використовуваних дегустаторами при каппінгу, сенсорній оцінці кави.

  • ТЕРПКИЙ СМАК
    Специфічний терпкий присмак, що викликає приємні відчуття в роті; часто виявляється як післясмак. Дегустаційний термін.

  • ТЕЛІЧЕРРІ
    Tellicherry – індійська кава, яку збирають в штаті Керала, дає багатий, міцний, середньо-насичений напій легкої кислотності.

  • ТРУХІЛЬЙО
    Trujillo – венесуельська арабіка з підвищеною кислотністю і витонченим смаком.

  • ТАЧІРА
    Tachira – венесуельська арабіка, дещо поступається попередній, але теж смачна, вона більш відома у світі як Кукута (Cucuta). Це колумбійський сорт, який, проте, відвантажується через венесуельський порт Маракайбо. Оскільки ці і ряд інших сортів кави арабіка, що виробляються в штаті Тачіра, експортуються з порту Маракайбо, тому носять узагальнену назву - кава Маракайбос.

  • ТАНЗАНІЯ
    Кава для цієї Східно-африканської країни є важливою галуззю. Спочатку німецькі, а потім англійські колонізатори всіляко розвивали місцеве кавове виробництво, нещадно експлуатуючи дешеву працю корінного населення. Отримавши незалежність, Танзанія вже володіла кавовими плантаціями і досвідом роботи. В наші дні її кавова галузь тісно пов'язана з сусідньою Кенією. Чиста відносно сортності кава арабіка і робуста з Танзанії носить узагальнену назву Танзанія (Tanzania). Основні райони кавових плантацій - області Аруша, Кіліманджаро, Мбея. Велика частина арабіки вирощується на схилах гір Кіліманджаро і Міру. Ці сорти кави так і називаються - Кіліманджаро (Kilimanjaro), Моши (Moshi), Аруша (Arusha), за назвами міст. Найпрестижніший сорт киліманджарської кави - Кібо Чага (Kibo Chagga), що вирощується плем'ям чага на верхніх схилах цієї найвідомішої африканської гори. Кава арабіка вирощується також між озерами Танганьїка і Руква. Цей сорт називається зазвичай Мбея (Мbеуа) - за назвою міста, або Парі (Pare) - комерційна назва. Високоякісна танзанійська кава арабіка дає ароматний, багатий, повнонасичений напій з невеликою делікатною кислотністю. Робуста, що вирощується в районі міста Букоба (Bukoba), дає настій нейтрального смаку. Кава маркується від вищого ступеня якості до нижчою АА, А, В і т.д.

  • ТАПАНЧУЛА
    Чіапас (Tapachula, Chiapas) - регіон вирощування кави в південній Мексиці. Кращі сорти цієї кави вирощуються в південній частині регіону, поряд з кордоном з Гватемалою, можуть мати ринкову назву Тапачула на честь міста з аналогічною назвою. Кращі варіанти цієї кави мають свіжу кислинку, тонкий букет і легку або середню щільність тіло напою, як і у відоміших мексиканських сортів з регіонів Оаксака (Oaxaca) або Вера Круз (Vera Cruz).

  • ТАРРАЗУ
    Сан Маркос де Тарразу - Ринкова назва одного з кращих сортів кави з Коста-Ріки.

  • ТВЕРДЕ ЗЕРНО
    Hard Bean - описує сорти кави, вирощені на великій висоті і тому вони мають високу щільність зерна. У аналогічному контексті, каву, вирощену на меншій висоті, називають М'яким Зерном (Soft Bean). Велика висота зростання, сильні коливання денної і нічної температур, а також невисока середньодобова температура забезпечують повільніше дозрівання кавового плоду з твердішим, менш пористим зерном всередині. Тверді сорти кави зазвичай мають більш виражену кислинку і значно багатший, складніший смак і аромат, ніж м'які сорти, хоча існує безліч виключень з цього правила.

  • ТЕМНЕ ОБСМАЖУВАННЯ
    Dark Roast - Відносне визначення ступеня обсмажування кави, яке може відноситися до будь-якого обсмажування, що темніше, за Американське.

  • ТЕМНЕ ФРАНЦУЗЬКЕ ОБСМАЖУВАННЯ
    Dark French Roast - обсмажування кави майже до чорного кольору з блискучою поверхнею, що дає напій з тонким тілом, солодкуватою гіркуватістю в букеті, з паленими, трохи схожими на вугільні, тонами.

  • ТІМОР
    Timor - Кава з східного Тімора, вважалася класичною на початку 20 століття і недавно була відродженою за допомогою міжнародних агентств. Кращі варіанти цієї кави відрізняються повнотою тільності, експансивним ароматом і неголосною, тонкою і живою кислинкою. Гірші варіанти можуть мати неприємні важкі або цвільні дефекти.

  • ТІПІКА
    Typica - Ботанічний різновид кави Арабіка. Є одним з найстаріших і традиційних різновидів кави в світі. Деякі з кращих Латиноамериканських сортів кави відносяться саме до підвиду Тіпіка.

  • ТОРАЙЯ
    Калоссі (Toraja, Kalossi) - Ринкова назва кави з південно-західної частини Сулавесі.

  • ТРЕС РІОС
    Tres Rios - Ринкова назва одного з кращих сортів кави Коста-Ріки. Кава вирощується поряд з вулканом Іразу. Сорт іноді називають Бордо Коста-Ріка за його особливі смакові параметри. Кава має маркіровку SHB, що означає «тільки тверде зерно», вирощується на висоті 1200-1600 метрів. Кава добре збалансована, щільна тільність, легка приємна кислинка.

  • ТРАВ’ЯНИЙ ПРИСМАК
    терпкий аромат свіжоскошеної трави і смак пряної зелені; іноді зустрічається у деяких сортів з Малаві і Уганди.

  • Інші матеріали цієї теми: 

     Трансцендентний феномен закарпатської кави або Вчимося дегустувати

     Найрізноманітніші способи заварювання кави

     Рекомендації щодо вживання того чи іншого сорту кави

     Різний помол для різного способу варіння кави

     Класифікація кави

     Стандарти кави еспрессо

     Як народжується кава і як потрапляє в наші філіжанки