Кава: буква Т
Терміни, що яким-небудь чином стосуються вирощування, обсмажування, реалізації, готування кави та її дегустації, а також сорти кави на букву "І"
- ТІЛО
Body - відчуття щільності, багатства або тонкості смаку, насиченості дегустованого напою. Тіло, також як і букет, кислотність і аромат, є одним з найважливіших критеріїв оцінки, використовуваних дегустаторами при каппінгу, сенсорній оцінці кави.
- ТЕРПКИЙ СМАК
Специфічний терпкий присмак, що викликає приємні відчуття в роті; часто виявляється як післясмак. Дегустаційний термін.
- ТЕЛІЧЕРРІ
Tellicherry – індійська кава, яку збирають в штаті Керала, дає багатий, міцний, середньо-насичений напій легкої кислотності.
- ТРУХІЛЬЙО
Trujillo – венесуельська арабіка з підвищеною кислотністю і витонченим смаком.
- ТАЧІРА
Tachira – венесуельська арабіка, дещо поступається попередній, але теж смачна, вона більш відома у світі як Кукута (Cucuta). Це колумбійський сорт, який, проте, відвантажується через венесуельський порт Маракайбо. Оскільки ці і ряд інших сортів кави арабіка, що виробляються в штаті Тачіра, експортуються з порту Маракайбо, тому носять узагальнену назву - кава Маракайбос.
- ТАНЗАНІЯ
Кава для цієї Східно-африканської країни є важливою галуззю. Спочатку німецькі, а потім англійські колонізатори всіляко розвивали місцеве кавове виробництво, нещадно експлуатуючи дешеву працю корінного населення. Отримавши незалежність, Танзанія вже володіла кавовими плантаціями і досвідом роботи. В наші дні її кавова галузь тісно пов'язана з сусідньою Кенією. Чиста відносно сортності кава арабіка і робуста з Танзанії носить узагальнену назву Танзанія (Tanzania). Основні райони кавових плантацій - області Аруша, Кіліманджаро, Мбея. Велика частина арабіки вирощується на схилах гір Кіліманджаро і Міру. Ці сорти кави так і називаються - Кіліманджаро (Kilimanjaro), Моши (Moshi), Аруша (Arusha), за назвами міст. Найпрестижніший сорт киліманджарської кави - Кібо Чага (Kibo Chagga), що вирощується плем'ям чага на верхніх схилах цієї найвідомішої африканської гори. Кава арабіка вирощується також між озерами Танганьїка і Руква. Цей сорт називається зазвичай Мбея (Мbеуа) - за назвою міста, або Парі (Pare) - комерційна назва. Високоякісна танзанійська кава арабіка дає ароматний, багатий, повнонасичений напій з невеликою делікатною кислотністю. Робуста, що вирощується в районі міста Букоба (Bukoba), дає настій нейтрального смаку. Кава маркується від вищого ступеня якості до нижчою АА, А, В і т.д.
- ТАПАНЧУЛА
Чіапас (Tapachula, Chiapas) - регіон вирощування кави в південній Мексиці. Кращі сорти цієї кави вирощуються в південній частині регіону, поряд з кордоном з Гватемалою, можуть мати ринкову назву Тапачула на честь міста з аналогічною назвою. Кращі варіанти цієї кави мають свіжу кислинку, тонкий букет і легку або середню щільність тіло напою, як і у відоміших мексиканських сортів з регіонів Оаксака (Oaxaca) або Вера Круз (Vera Cruz).
- ТАРРАЗУ
Сан Маркос де Тарразу - Ринкова назва одного з кращих сортів кави з Коста-Ріки.
- ТВЕРДЕ ЗЕРНО
Hard Bean - описує сорти кави, вирощені на великій висоті і тому вони мають високу щільність зерна. У аналогічному контексті, каву, вирощену на меншій висоті, називають М'яким Зерном (Soft Bean). Велика висота зростання, сильні коливання денної і нічної температур, а також невисока середньодобова температура забезпечують повільніше дозрівання кавового плоду з твердішим, менш пористим зерном всередині. Тверді сорти кави зазвичай мають більш виражену кислинку і значно багатший, складніший смак і аромат, ніж м'які сорти, хоча існує безліч виключень з цього правила.
- ТЕМНЕ ОБСМАЖУВАННЯ
Dark Roast - Відносне визначення ступеня обсмажування кави, яке може відноситися до будь-якого обсмажування, що темніше, за Американське.
- ТЕМНЕ ФРАНЦУЗЬКЕ ОБСМАЖУВАННЯ
Dark French Roast - обсмажування кави майже до чорного кольору з блискучою поверхнею, що дає напій з тонким тілом, солодкуватою гіркуватістю в букеті, з паленими, трохи схожими на вугільні, тонами.
- ТІМОР
Timor - Кава з східного Тімора, вважалася класичною на початку 20 століття і недавно була відродженою за допомогою міжнародних агентств. Кращі варіанти цієї кави відрізняються повнотою тільності, експансивним ароматом і неголосною, тонкою і живою кислинкою. Гірші варіанти можуть мати неприємні важкі або цвільні дефекти.
- ТІПІКА
Typica - Ботанічний різновид кави Арабіка. Є одним з найстаріших і традиційних різновидів кави в світі. Деякі з кращих Латиноамериканських сортів кави відносяться саме до підвиду Тіпіка.
- ТОРАЙЯ
Калоссі (Toraja, Kalossi) - Ринкова назва кави з південно-західної частини Сулавесі.
- ТРЕС РІОС
Tres Rios - Ринкова назва одного з кращих сортів кави Коста-Ріки. Кава вирощується поряд з вулканом Іразу. Сорт іноді називають Бордо Коста-Ріка за його особливі смакові параметри. Кава має маркіровку SHB, що означає «тільки тверде зерно», вирощується на висоті 1200-1600 метрів. Кава добре збалансована, щільна тільність, легка приємна кислинка.
- ТРАВ’ЯНИЙ ПРИСМАК
терпкий аромат свіжоскошеної трави і смак пряної зелені; іноді зустрічається у деяких сортів з Малаві і Уганди.
Інші матеріали цієї теми:
Трансцендентний феномен закарпатської кави або Вчимося дегустувати
Найрізноманітніші способи заварювання кави
Рекомендації щодо вживання того чи іншого сорту кави
Різний помол для різного способу варіння кави
Як народжується кава і як потрапляє в наші філіжанки