Кава: буква Р

Терміни, що яким-небудь чином стосуються вирощування, обсмажування, реалізації, готування кави та її дегустації, а також сорти кави на букву "Р"

  • РОБУСТА
    Канефора (Robusta, Coffea Canephora) - єдиний значний конкурент для Арабіки серед культивованих видів кави. Робуста складає сьогодні близько 30% світового виробництва кави. Цей вид кави вирощується на невеликій висоті, дерева Робусти вищі за розміром, ніж дерева Арабіки. Робуста дозволяє приготувати щільний, але позбавлений смаку і низькоякісний напій з вищим, ніж у Арабіки, рівнем кофеїну. Це вид кави використовується як основний компонент для виробництва розчинної кави, а також для отримання недорогих комерційних сумішей. Робуста не використовується на ринку кави specialty, окрім виняткових випадків додавання її для збільшення тіла напою в деякі суміші італійського стилю. Історично цей вид кави став розвиватися і активно вирощуватися під час розвитку конкурентних воєн в Америці і Європі в 40-50-х роках, коли виробники шляхом зниження собівартості продукту намагалися збільшити свою частку ринку. При цьому надмірне активне використання робусти в деяких країнах привело до зниження рівня споживання кави, як продукту, і загальному падінню ринку.

  • РЕГУЛЯРНЕ ОБСМАЖУВАННЯ
    Те саме, що й американське обжарювання (Regular Roast, American Roast) - кава, обсмажена до традиційного американського рівня: до середньо коричневого кольору.

  • РІО
    Rio - клас кави натуральної обробки з Бразилії з характерним лікарським, йодистим букетом, що виникає під час натуральної сушки зерна, через появу в них деяких мікроорганізмів. Термін Ріо (Rioy або Rio-y) може використовуватися для опису будь-якої кави з подібними смаковими характеристиками. Присмак кави Ріо оцінюється як дефект покупцями в Північній Америці, але на Балканах і в Близькосхідних країнах є поціновувачі кави з саме таким присмаком.

  • РЕЮНЬОН
    У 1715 році на острів Бурбон (так називався в ту пору Реюньон) було завезено кавове дерево. Це привело до різкого підйому економіки острова. В цей час кава стала дуже модним напоєм в Європі, і Людовик XIV наказав розбити на острові кавові плантації. Всі жителі були зобов'язані щорічно висаджувати по двісті кавових дерев, а того, хто знищить кавове дерево, чекала страта. Назва острова перейшла до місцевої кави і до кавових дерев арабіка, що вивозився звідси в інші країни. У 1815 році, через сторіччя, на Бурбоні стали повсюдно вирощувати цукровий очерет, який витіснив каву і став головною господарською культурою. Зараз на острові Реюньон відсутній промислове виробництво кави. Таким чином, сьогодні ні в одному французькому заморському департаменті немає масового кавового виробництва, яким вони славилися ще в минулому столітті.

  • РУАНДА
    Руандійська кава високо цінується у світі. Вона є однією з головних експортних культур країни. Експортується здебільшого висококласна арабіка вологої обробки. У високогірних районах вирощується арабіка. У нижчих і жаркіших районах - головним чином в префектурах, прилеглих до озера Ківу, Гісеньі, Кібує, а також в районі міста Бутар і на південь від столиці Кігалі - вирощують робусту. Руандійська арабіка має надзвичайно високу якість. У неї незвично багатий і насичений смак - наслідок сприятливих природно-кліматичних умов.

  • РІДКА КАВА
    термін означає, що смакова основа кави має незбалансовану кислотність або смак, напій сприймається як розведений водою. Дегустаційний термін

  • РІО-І
    кава має присмак йоду або чорнил, пояснюється бактерійним зараженням зерен; у турецьких, грецьких і близькосхідних сортів високо цінується. Дегустаційний термін.