Їстівні комахи Закарпаття

Світова продовольча криза вже не за горами, тому погляд глобальних кампаній спрямовується на будь-які енергетичні їстівні ресурси, в тому числі і на комахи або як їх називають футурологи «міні худоба», туристичний клуб УжНУ спробував провести паралель із Закарпаття.


Вирощування комах для вживання у їжу та використання як корму для худоби чи риби допоможе боротися з голодом у світі. Такого висновку дійшли у FAO, міжнародній продовольчій та аграрній організації під патронатом ООН. За даними FAO, протеїнів і мінералів у багатьох комах не менше, ніж у м‘ясі. До того ж, їхні жири корисніші від м‘ясних з огляду на боротьбу з ожирінням. Крім того, у порівнянні з худобою, вирощування жуків, мух і мурах потребує меншої площі та менше шкодить атмосфері. Комахами харчуються 2 мільярди людей, це – третина населення планети”. Комахи або «міні-худоба», як їх можливо колись назвуть, стануть одним з основних продуктів нашого раціону, передрікає футуролог Морган Гей, член Товариства експериментального харчування.
Про те, що комахи можуть бути повноцінним джерелом білків і мікроелементів, таких необхідних для людського організму, говорив ще мандрівник-англієць Вінсент Хольт. У своїй книзі «А чому б нам не їсти комах?» (1885) він рекомендував читачам урізноманітнити звичайний раціон жуками, гусеницями і метеликами. Відомих науці видів комах - близько мільйона. Невідомих, на думку деяких вчених - ще більше.
Усього у світі налічується 1462 види їстівних комах, і навряд чи всі їх можна перепробувати за ціле життя. Цікаво знати, що компаній, які торгують комахами онлайн, стає все більше, а неповний список таких фірм наведено на сайті Insects Are Food.
Ось приблизний вміст білків і жирів у різних видах їстівних комах (на 100 г): гнойові жуки - 172 г і 38 г; в живих гусеницях - 142 м і 12 м; коники - 206 м і 61 г; терміти - 142 м і 22 м; бджоли 134 м і 14 м відповідно. Для порівняння, в аналогічному за вагою шматочку яловичини міститься 235 г білків і 212 г жирів. На користь появи страви з комах в списку вживаних нами продуктів говорить і те, що, крім такого вигідного співвідношення білків і жирів, їжа з комах містить хітин. Одне з безлічі його корисних властивостей - допомогу в очищенні організму. Хітин служить основою для виробництва хітозану, складової частини багатьох засобів для зниження ваги. Хітозан має чимало інших корисних властивостей, але повернемося до наших комах.
Прикладом цього може послужити популярний у минулому у Франції і не тільки афродизіак шпанська мушка, вона ж шпанка ясенова. В епоху великої французької революції жоден напій, покликаний запалити пристрасть, не обходився без цього компонента.


До речі, Бюро із продовольчої безпеки Швейцарії дозволило продавати коників, цвіркунів і хрущів, а уряд Швейцарії пообіцяв дозволити продаж комах після того, як депутат-ліберал із партії зелених від кантону Во, Ізабель Шевалле, успішно провела дегустацію страв із комах для інших членів парламенту. Швейцарські депутати спробували, зокрема, фарш-стейк з цвіркунів, шоколадні тістечка з кониками і лимонний торт з хрущів.
Серед комах Закарпаття з найбільшим потенціалом у FAO вважають хрущака борошняного, личинки якого називають борошняними черв‘яками, та звичайну домашню муху. Найсмачнішими закарпатськими комахами вважаються: жук-вусач, гусениця, оса, бджола, домашня муха, мурашки, коники, стрикоза, паук. Проексперементуйте і спробуйте!

А ось відомий журнал Forbes вибрав 12 найбільш популярних страв із комах:
1. Смажені бамбукові черв'яки
2. Шашлик з личинок жука-вусача
3. Сир з личинками сирної мухи
4. Сушені гусениці мопане з цибулею
5. Варені оси
6. Шовкопряд, обсмажений з імбиром
7. Смажені мурашки
8. Водні клопи у фритюрі
9. Коники з авокадо
10. Стрикози в кокосовому молоці
11. Клопи з курячим паштетом
12. Тарантули, запечені на вугіллі

В раціон значної частини населення світу вже зараз входять комахи. Гусінь і сарана користуються популярністю в Африці, оси – делікатес в Японії, а в Таїланді дуже полюбляють цвіркунів. Але комахам знадобиться кардинально змінити імідж, щоб стати більш апетитними для перебірливих європейців і в тому числі закарпатців.