Гурка

ГУРКА - закарпатська страва. Різновид домашньої ковбаси, в начинку якої обов'язково входить рис і свині субпродукти (легені, печінка, серце, кров та інше). Компоненти залежать від регіону. Також кожна сім'я має свій власний особливий рецепт, який зверігається в таємниці і передається із покоління в покоління. Гурка готується тоді, коли ріжуть "двомажову" - двоцентнерну закарпатську свиню. Тоді ж готуються ШОВДАРЬ, ПІКНИЦЯ, ШКВАРКИ, МАСТЬ та інше

ГСолонина, шовдарі в ропі
Пікніці в будувли – їх будити
Гурку пуд турнац скоро неси
Псови вирсь сись крайчик од гузиці
Шафіль повный, щука в кошарі
Масть в горчку, шкварки перекручині
Жоно, по погарчику налльи
Гентеші мы, жоно, не плачині. - Василь Матола "Ріжеме! (Не для варошських)"