Лоці-печенє по-угорськи: Подарунок від Уласло

З давніх-давен свинина є основним м'ясом закарпатської кухні – ще з тих часів, коли кмітливий закарпатець, побоюючись спустошливих набігів, придумав розводити на м'ясо таку тварину, яку татари не з'їдять з релігійних міркувань, і на продаж не поженуть, бо довго. Славнозвісна закарпатська печеня "лоціпеченє", про яку піде мова тут, веде свою історію з 15-го століття – часів, коли наш край належав Угорщині. Принаймні одна з легенд переконує нас саме в такому розвитку подій.

Легенда перша - про Уласло

Член польської династії Ягелло, правнук угорського короля Жігмонда, король Хорватії, Богемії, а також – після смерті короля Матяша – з 1490-го року король Угорщини, Ласло Добже–Уласло правив країною так бездарно, що спорожнив королівську казну до дна. Легенди розповідають, ніби його сніданки, обіди та вечері довелося потайки поставляти до королівської кухні з широко розповсюджених на той час у Пешті дешевих вуличних харчевень низького штибу, які народ називав просто кухнями (konyha). На цих кухнях під відкритим небом зазвичай проводили свій вільний час усі бідняки багатонаціонального Пешту – угорці їли смажене м’ясо, словаки – каші та картопляні супи, німці віддавали перевагу виробам з тіста, а цигани – стравам із потрухів. Але шила в мішку не втаїш, новина про те, що Уласло харчується разом з бідним людом, враз розійшлася всім Пештом, а потім і всім королівством – проста назва харчевень «konyha» швидко перетворилася в «locikonyha», себто в «кухню, де харчується Лоці (Ласло)», а печеня, яку найчастіше замовляли угорці – в «Лоці печенє».

Легенда друга - про Laszlo nap (день Ласло)

Інша легенда - більш наближена до реалій, розповідає нам, що з давніх пір саме 27 червня (в день Ласло) повсюдно відкривалися кухні для бідняків під відкритим небом, де основною стравою завжди було м'ясо, смажене на решітці - печенє. Тому й Ласло-печенє, скорочено лоціпеченє. В Угорщині по сьогоднішній день лоціпеченє - це хороший шмат свинини з часником і паприкою швидко обсмажений на ґрілі, або в крайньому випадку на пательні. Їсться просто з хлібом і овочами.

Лоці-печенє по-угорськи рецепт

Як готувати вдома:

  • 700 г свиної корейки з кістками
  • олія
  • 25 г паприки
  • мелений чорний перець
  • 1 голівка часнику
  • сіль, цибуля


Із свинини нарізати порційні шматки з ребровими кістками, по одному на порцію. М’ясо трохи відбити, посолити, поперчити, натерти розтертим часником і обсмажити з обох боків до утворення на поверхні м’яса рум’яної шкірочки. Обчищену цибулю порізати кільцями, обсмажити до золотистого кольору й подавати разом з м’ясом.

Класичний варіант (під відкритим небом)

Із свинини нарізати порційні шматки з ребровими кістками, по одному на порцію. М’ясо трохи відбити, зробити надрізи до кістки і добре поперчити. Маринувати таким чином у холодильнику 1 день. Перед приготуванням змішати соус – олію, паприку, сіль і потовчений часник добре розтерти. М’ясо смажити на решітці барбекю над вогнищем і час від часу поливати соусом.

Готувала. Фото: Ігор Деяк


Коментарі  

 
# Guest 06.08.2007, 22:50
javascript:ac_s milie(':zzz') ми цієї неділі попробували цю страву -це було супер,у мене бракує слів, просто їдьте на Закарпаття і попробуйте
 
 
# RE: Подарунок від Уласло: Лоці-печенєОленка 28.01.2013, 16:19
Смажили вдома на грілі. Супер!
 

Додати коментар

Увага! Наші коментарі модеруються. КОЛИБА вже багато років місце толерантності і ввічливості, тому ми залишаємо за собою право видаляти грубощі, неконструктивну критику і коментарі, що розпалюють міжнаціональну ворожнечу. Дякуємо.

Захисний код
Оновити