Гречана каша з грибами запечена

Гречана каша з грибами запечена

Наша сім'я дуже любить гречану кашу, навіть перебірлива в їді доня їсть її з задоволенням. Іноді трапляються дні, коли хочеться чогось невибагливого, але здорового і не сильно калорійного. Гречана каша - це проста, корисна і смачна страва, звісно при умові правильного її приготування - так, як готували каші всі наші словянські предки - у печі. Мої угорські бабусі-прабабусі ніколи гречку не готували смачно (угорська кухня сильна не крупами), тому довгий час я її не їла в жодному вигляді, це була страва, яка могла мене позбавити апетиту одразу і надовго. Аж поки якось до нас не приїхала тітка з Білої Церкви (з нашої козацької рідні, тієї, що за татом) і не приготувала мені справжню українську гречану кашу - щоправда не в печі, а в духовій шафі. Що це була за каша, якби ж ви знали - розсипчаста й одночасно м'яка, з вершковим маслом і духм'яним грибним ароматом.
Гречка приготована в духовій шафі (особливо в сучасній, з рівномірним обдувом) - це геть не те, що на плиті. По-перше, рівномірна температура і всебічний обігрів довзволяють їй не варитися, а томитися (запарюватися). По-друге, в печі вона повсякчас закрита кришкою і ми не пхаємося в неї з ложкою кожні 5 хвилин, щоб не пригоріло, і не випускаємо дорогоцінну пару, яка абсолютно необхідна для правильної каші.
Гречану кашу я ніколи не готую з м'ясом - тільки як пісну страву - з грибами або з в'яленими італійськими томатами. Останні просто додаю разом з гречкою прямо в цибулю. Найкраще кашу подавати з якимось свіжим соковитим салатом, або з будь-якою квашениною. Також навдивовижу добре її доповнюють всі салати заправлені звичайним майонезом (тільки не картопляні, а пекінка чи брокколі, чи стручкова квасоля).

Правильна гречана каша з грибами: крок за кроком

Нам знадобиться:

  • Чавунний казан, або товстостінний керамічний чи скляний горщик для запікання, з кришкою. Нам треба, щоб і газ витримував і духовку
  • 1 жменя сушених грибів (у мене суміш білих і підберезовиків)
  • 2 склянки добре перебраної гречки ядриці
  • 1 велика цибулина
  • 4 ст ложки олії
  • 2 лаврові листи
  • Сіль

1. Гриби промиваємо і замочуємо заздалегідь на кілька годин у 4.5 склянках води. Потім їх відварюємо протягом 30 хвилин. Ми любимо щоб гриби були м'які, але ціленькі і фактурні. Якщо хто любить сильно проварені гриби, то замочуємо з вечора і варимо годину під кришкою. Під час відварювання зайва вода випарується і в нас залишиться якраз стільки, скільки потрібно для гречки (середня пропорція 1:2)
2. Дрібно січемо цибулю і підсмажуємо її на олії до прозорості. Гречку (не миту, але дуже добре перебрану) додаємо до цибулі і обсмажуємо протягом 2-3 хвилин до золотистості.
3. Заливаємо її грибами (разом з рідиною) і заправляємо (далі в нас такої можливості вже не буде) - солимо, додаємо якісь улюблені вегети чи ще там щось. Закриваємо кришкою і поміщаємо в розігріту духову шафу на 40 хвилин (180 градусів, конвекція)
4. Якщо гречка не пісна, прямо кожному в тарілку додаємо хорошу скибку вершкового масла.

Приготувала . Фото Ігор Деяк