Кремзлики закарпатські

Кремзлики закарпатські - 4.6 із 5 за результатами 22 оцінок
(22 - оцінок)

Картопляні оладки під різними назвами існують у багатьох світових кухнях, оскільки це проста, дешева, смачна і дуже калорійна страва. Українські деруни, чеські Bramborákі, литовські цепеліни, німецькі Kartoffelpuffern, швейцарські Rösti, єврейські латкес – все це варіанти прадавніх білоруських драників, звідки, власне, ця страва і пішла світом.

Існує навіть думка, що картопля завжди росла на родючій білоруській землі, ще до того, як її привіз до Іспанії Колумб. Звісно така версія маловірогідна, проте без картоплі білоруську кухню й справді уявити складно. Настільки, що не дуже зрозуміло, чим саме харчувалися білоруси до відкриття Америки.

Впроваджувалася картопля тут за часів, коли землі Білорусії були поділені між Польщею, Пруссією, Литвою, Україною і ще кількома державами, яких тепер уже й на карті не знайти. Причому результати ділення переглядалися, згідно з тодішніми європейськими традиціями, чи не кожні десять років. І найбільше страждав від цієї плутанини, як водиться, народ, котрий століттями балансував на межі виживання. А для виживання, звісно, щось краще за картоплу годі й шукати.
Місцеві грунти ідеально підходили саме для обробітку картоплі з високим вмістом крохмалю. Вона тут і нині зростає у величезних кількостях набагато легше ніж деніде. Відповідно саме в Білорусії в давні часи вироблялося найбільше картопляного крохмалю. Прадавніми дідівськими способами бульби шкрябалися, дерлися для подрібнення, а потім з цієї картопляної маси сціджувався крохмаль. Якось випадково жменька такої маси потрапила вогонь і засмажилася. Чи потрібно розповідати далі? Звісно ж, страва дуже швидко стала популярною і розповсюдилася, крім білоруських земель в Україні, Литві, Польщі, Пруссії та інших країнах.
В Закарпатті оладки з сирої картоплі називають по-всякому, в залежності від району та національностей: кремзлики, кийзлики, гуглі, рисилованики та інше.
І до нинішнього дня – це одна з найулюбленіших закарпатських страв, хоч на кремзлики чомусь не запрошують гостей, як на шпикачки, банош чи бограч. Тим часом кремзличних варіантів існує така величезна кількість, що ми можемо сміливо відкинути зайву скромність і влаштовувати своїм гостям «кремзличні» вечірки

  • 1 кг картоплі,
  • 40 г борошна,
  • 100 г цибулі,
  • 4 зубчики часнику,
  • сіль, перець чорний мелений,
  • сметана.

Готуємо без яєць, залишаємо в картоплі трохи більше соку з крохмалем, який не даватиме кремзликам розвалюватися.

Обчищену і промиту картоплю натирають на дрібній тертці, додають борошно, дрібно нарізану цибулю, сире яйце, розтертий з сіллю часник та чорний перець. Масу добре перемішують і формують з неї невеликі круглої форми коржі — кремзлики. Підготовлені кремзлики кладуть на сковороду з добре розігрітим жиром і обсмажують з обох боків, доки кремзлики дістануть кірку світло-коричневого кольору. Готові гарячі кремзлики укладають на тарілки, зверху поливають нехолодною сметаною. Кремзлики можна готувати й з різними фаршами, такими, наприклад, як смажена з салом цибуля, смажена цибуля з яйцем або з м'ясним фаршем. У такому разі на тарілку кладуть готовий гарячий кремзлик, на нього — гарячий фарш і прикривають другим кремзликом, а зверху поливають сметаною.


Коментарі  

 
# Guest 19.07.2009, 19:41
Якщо готувати велику кількість, то щоб маса не потемніла а кремзлики після смаження не стали синюшними, треба додати трохи сметани.
 

Додати коментар

Увага! Наші коментарі модеруються. КОЛИБА - вже багато років місце толерантності і ввічливості, тому ми залишаємо за собою право видаляти грубощі, неконструктивну критику і коментарі, що розпалюють міжнаціональну ворожнечу. Дякуємо.

Захисний код
Оновити