Гомбовці з сливами - борошняно-дріжджові

Олексій Пароваров, кулінар-дослідник різноманітного тіста, зготованого на парі, якось у своєму блозі зауважив, що угорсько-закарпатські ґомбовці дуже нагадують технологією приготування китайські баодзи. Він також допустив, що це пов'язано з тим, що древні угри, коли ще були кочовим народом, час від часу входили в різноманітні тюркські об'єднання і коріння ґомбовців вірогідно тягнуться аж у ті часи і в ті краї.
Нині ми любимо ґомбовці ні трохи не менше, ніж древні угри. В Закарпатті є два популярні види угорських ґомбовців - з сиру (творожні), і з сливами чи лекваром борошняно-дріжджові. Картопляні - ті що автентично угорські - у нас популярні менше.

На 10 ґомбовців

500 г борошна (3 з лишком склянки)
200 г теплого молока
Пакетик сухих дріжджів (25 г), або свіжі "Львівські" дріжджі (половина маленької пачечки)
1 ч. ложка солі
3 ст. ложки цукру
1 яйце

Начинка:
свіжі сливи в цукрі
або сливовий леквар

Піджарка:
сухарі кондитерські 100 г
вершкове масло або олія - 50 г

1. Заздалегідь просіюємо борошно і залишаємо в кухні, щоб трохи прогрілося і подихало

2. Поміщаємо дріжджі в тепле (не гаряче!) молоко, додаємо ложку цукру і залишаємо на 10 хвилин у теплому місці, щоб забродили.

3. У борошно даємо яйце, цукор, сіль і молоко з дріжджами, замішуємо тісто. Накриваємо його рушником і поміщаємо в тепле місце на 1,5 годин.

4. Розкачуємо тісто товщиною 1 - 1,5 см. Чашкою вирізаємо кола. Залишки зліплюємо в кулю і відкладаємо, хай трохи підійде.

5. На вирізані кола викладуємо по сливі з цукром, або по ч. ложці леквару. Зліплюємо і формуємо кульки.

6. З відкладеним тістом робимо те ж саме - розкачуємо, вирізаємо, наповнюємо, формуємо кульки.

7. У велику каструлю наливаємо води наполовину, даємо їй закипіти і споруджуємо в каструлі водяну баню (це може бути сито, або спеціальне приладдя для готування на парі. Також іноді використовують марлю, міцно прикручену до каструлі). Викладаємо змащені олією (щоб не прилипли) ґомбовці, накриваємо їх кришкою. Варимо 20 хвилин.

8. В сотейнику на олії підсмажуємо сухарі, додаємо трохи цукру і кладемо в них гомбовці, обсмажуємо трошки і викладаємо на тарілки.


Коментарі  

 
# RE: Гомбовці з сливами - борошняно-дріжд жовіталя 13.10.2014, 05:48
Дуже цікавий Ваш сайт!

А картопляно-боро шняні гомбовці знаєте, як готувати? Це моя улюблена страва з чинадієвського дитячого садочку.
 
 
# RE: Гомбовці з сливами - борошняно-дріжд жовіВячеслав 08.08.2015, 20:37
:lol: Сьогодні вже не популярно робить в каструлі з друшлаком а в пароварці, скоріше і без заморочок ))),
 

Додати коментар

Увага! Наші коментарі модеруються. КОЛИБА вже багато років місце толерантності і ввічливості, тому ми залишаємо за собою право видаляти грубощі, неконструктивну критику і коментарі, що розпалюють міжнаціональну ворожнечу. Дякуємо.

Захисний код
Оновити