Дзяма
ДЗЯМА - перша страва.
В угорських районах Закарпаття мається на увазі абсолютно конкретна перша страва - юшка з копченостей, підбита сметаною, що традиційно вариться в Закарпатті на Великдень, з бульйону, котрий залишився після приготування великоднього шовдару.
На Міжгірщині та інших районах, де проживають бойки, ДЗЯМА це - суп з качаною локшиною. Готують її на свальби.
ДКажут, гостили на туй свальбі каждого, докудь лем бировав їсти. Долу селом єднмм боком паленка текла, другым - дзяма, голубкы понад комины лїтали, печині заяцї по кертах скакали. - ЗОЛОТОВЛАСКА Тамара Керча
Хвалену дзяму на двір уливають. - Крупинки мудрості від А. Ворона / Мирослав Дочинець. Многії літа. Благії літа.