Дзяма

ДЗЯМА - перша страва.
 В угорських районах Закарпаття мається на увазі абсолютно конкретна перша страва - юшка з копченостей, підбита сметаною, що традиційно вариться в Закарпатті на Великдень, з бульйону, котрий залишився після приготування великоднього шовдару.

На Міжгірщині та інших районах, де проживають бойки, ДЗЯМА це - суп з качаною локшиною. Готують її на свальби.

ДКажут, гостили на туй свальбі каждого, докудь лем бировав їсти. Долу селом єднмм боком паленка текла, другым - дзяма, голубкы понад комины лїтали, печині заяцї по кертах скакали. - ЗОЛОТОВЛАСКА Тамара Керча

Хвалену дзяму на двір уливають. - Крупинки мудрості від А. Ворона / Мирослав Дочинець. Многії літа. Благії літа.


Додати коментар

Увага! Наші коментарі модеруються. КОЛИБА вже багато років місце толерантності і ввічливості, тому ми залишаємо за собою право видаляти грубощі, неконструктивну критику і коментарі, що розпалюють міжнаціональну ворожнечу. Дякуємо.

Захисний код
Оновити